Ανακοίνωση Δήμου Σωτήρας σχετικά με έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, 15:50

 

Αναφορικά με εμπλοκή ονόματος του Δήμου Σωτήρας σε Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας με τίτλο «Αναπτύξεις Συμφερόντων Συγκεκριμένου Πολιτικά Εκτεθειμένου Προσώπου, εντός ή πλησίον Δικτύου Natura 2000 στον Δήμο Σωτήρας», ο Δήμος Σωτήρας κατόπιν συνεδρίασης της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τα ακόλουθα:

 

1. Ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και γενικότερα ο Δήμος Σωτήρας ουδέποτε «έκαναν πλάτες» σε οποιαδήποτε παρανομίες όπως πιθανόν αφήνεται να νοηθεί είτε στην εν λόγω έκθεση, είτε σε αναφορές κάποιων ΜΜΕ. Αντ’ αυτού, το λιγοστό προσωπικό της δημοτικής υπηρεσίας, ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμόδιων τμημάτων, όπως συνέβη και στην παρούσα περίπτωση με ανάπτυξη στην παραλιακή περιοχή Αγίας Θέκλας στον Δήμο Σωτήρας. Επίσης, μετά τον εντοπισμό και στην διαπίστωση παρανομιών προέβη στις δέουσες ενέργειες όπως θα έπρεπε να προβαίνουν και άλλες τοπικές αρχές Παγκύπρια. Μάλιστα έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη έτοιμοι να προχωρήσουμε στα πλαίσια των εξουσιών που μας δίνει ο νόμος στην λήψη επιπρόσθετων μέτρων, τα οποία θα μας υποδειχθούν από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τις οδηγίες των οποίων πάντοτε ακολουθούμε και εκτελούμε. 

 

2. Σε ότι αφορά τις επισημάνσεις που γίνονται για το Σχέδιο Ανάπλασης του Παραλιακού μετώπου Σωτήρας, το οποίο χωρίς να σχετίζεται με το θέμα της έκθεσης, και εντούτοις καταλαμβάνει μεγάλο μέρος αυτής, ο Δήμος Σωτήρας επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι ο πρωταρχικός και διακηρυγμένος στόχος που έχει τεθεί είναι αυτός της αειφόρου ανάπτυξης και οι συνεπακόλουθοι σχεδιασμοί που γίνονται, είναι πάντοτε κατόπιν συνεννόησης με τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες, με σεβασμό στους νόμους. Κυρίως δε στο πλαίσιο που ορίζει και το δίκτυο Natura 2000 και την προστασία του περιβάλλοντος. Στην περίπτωση του σχεδιασμού ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Σωτήρας, ακολουθήθηκαν νομότυπα όλες οι διαδικασίες. Εκπονήθηκε μελέτη για τοπιοτέχνηση και αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, που επικεντρώνεται, κυρίως, σε κατασκευή ενός πεζοδρόμου-ποδηλατοδρόμου μήκους τριών περίπου χιλιομέτρων, πλάτους μερικών μέτρων και με ήπιες αναπτύξεις. Επίσης, οτιδήποτε έγινε από πλευράς του Δήμου για το συγκεκριμένο προτεινόμενο έργο, έχει κατατεθεί ούτως ώστε να λάβει εγκρίσεις από όλα ανεξαιρέτως τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες, με σκοπό ο Δήμος να είναι σύννομος και να μην αντιβαίνει σε καμία εθνική ή και κοινοτική νομοθεσία. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι πρόκειται για προτεινόμενο έργο και ότι προφανώς καμία εργασία δεν έχει ξεκινήσει. Άλλωστε οποιαδήποτε «παρασπονδία» εκούσια ή ακούσια, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι θα έχει επιπτώσεις στις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουμε για εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων και κυρίως της απαραίτητης χρηματοδότησης του έργου ανάπλασης. Σημειώνουμε με απαρέσκεια ότι για διάφορους λόγους κάποιοι χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το καθεστώς Natura θεωρούν ότι ο Δήμος Σωτήρας θα πρέπει να παραμείνει καθηλωμένος και στάσιμος. Υπενθυμίζουμε ότι οι πρόνοιες του Natura, σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύουν εκτέλεση έργων και ούτε καταδικάζουν τις ενταγμένες περιοχές να παραμένουν καθηλωμένες.  Νιώθουμε ως τοπική κοινωνία ότι αδικούμαστε, γιατί ενώ κινούμαστε εντός του πλαισίου που επιτάσσει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία για το θέμα, για να ξεπεράσουμε σκοπέλους  οι οποίοι προκύπτουν από την ένταξη ολόκληρης της παραλιακής περιοχής Σωτήρας σε δίκτυο Natura, εν πολλοίς η αυστηρότητα εξαντλείται στο Δήμο Σωτήρας, τον οποίο κάποιοι πιθανόν να βλέπουν ως το φτωχό συγγενή. Αυτό το αίσθημα επιτείνεται όταν  βλέπουμε να προχωρούν απρόσκοπτα έργα που δε συνάδουν ή δεν διαθέτουν ανάλογες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις από την πολεοδομική ή περιβαλλοντική αρχή. Η συγκεκριμένη ανάπτυξη αποτελεί έργο πνοής η οποία αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα της περιοχής, και χωρίς το υπογραμμίζουμε καμία περιβαλλοντική ή άλλη επιβάρυνση. 

 

3. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις συστάσεις που γίνονται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αυτές θα μελετηθούν και κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και με καθοδήγησή τους, παρατυπίες οι οποίες πιθανόν εντοπιστούν θα διορθωθούν. Επίσης, θα γίνει εκτενής απάντηση επί όλων των σημείων που αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία από τον νομικό σύμβουλο του Δήμου.