• Home
  • Information
  • News & Announcements
  • Διαφημιστικές πινακίδες από υποψήφιους βουλευτές / Οπτική ρύπανση

Διαφημιστικές πινακίδες από υποψήφιους βουλευτές / Οπτική ρύπανση

Tuesday, 20 April 2021, 17:13

Έχει υποπέσει στην αντίληψη του Δήμου Σωτήρας ότι υποψήφιοι για τις Βουλευτικές Εκλογές της 30ης Μαΐου 2021 τοποθετούν διαφημιστικές πινακίδες (πανό/αφίσες) εκτός των προτεινόμενων από τον Δήμο Σωτήρας χώρο, σε ειδικά διαμορφωμένες, δηλαδή, πινακίδες.

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Ένωσης Δήμων Κύπρου και των Συνδυασμών/Κομμάτων που συνομολογήθηκε για την προεκλογική εκστρατεία των Ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου 2004 η οποία έκτοτε εφαρμόζεται σε όλες τις προεκλογικές εκστρατείες και για την οποία εστάλη ειδική εγκύκλιος από τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου (15/4/2021).

Σκοπός της συμφωνίας είναι η εξασφάλιση της προβολής των Συνδυασμών Υποψηφίων Βουλευτών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μέσα σε πολιτισμένα και αμοιβαία αποδεκτά πλαίσια και παράλληλα για αποφυγή της ρύπανσης των δημοτικών περιοχών.

Η συμφωνία είναι δεσμευτική όχι μόνο για τους Συνδυασμούς και τα Κόμματα που την υπογράφουν αλλά και για τα μέλη τους. Σε ο,τι αφορά τους Δήμους, αυτή είναι δεσμευτική και καλύπτει τους δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με την συμφωνία αλλά και με την πολιτική του Δήμου Σωτήρας, για τον κάθε συνδυασμό υποψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν αφίσες ή άλλο υλικό μόνο πάνω στις πινακίδες που έχει προετοιμάσει ο Δήμος σε κεντρικούς χώρους (πινακίδες) (οδοί Γρηγόρη Αυξεντίου, Αμμοχώστου, Μακαρίου Γ', Αγίας Θέκλας-κυκλικός κόμβος, πλατεία Ελευθερίας και συμβολή οδών Αγίου Αναστασίου και Αγίας Θέκλας). Όλα τα πανό πρέπει να είναι διαστάσεων Υ:1 μ, Π:2μ. και πρέπει να προσκομίζονται στο Δημαρχείο Σωτήρας και ο ενδιαφερόμενος να υπογράφει ειδική φόρμα, να καταβάλλει το ανάλογο ενοίκιο και να τοποθετούνται από προσωπικό του Δήμου Σωτήρας. Το κόστος για ανάρτηση πανό έχει οριστεί στα €2 ημερησίως (+ΦΠΑ) ή €10 εβδομαδιαίως (+ΦΠΑ). Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να αναρτήσει μόνο μέχρι δύο (2) πανό ενώ υποχρεούται ο ίδιος να τα αφαιρέσει πριν τα μεσάνυκτα της 29ης Μαΐου 2021.

Η ανάρτηση πανό απαγορεύεται πλην των προβλεπόμενων προαναφερθέντων σημείων. Στις οροφές/ταράτσες οικοδομών δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση οποιουδήποτε προεκλογικού κατασκευάσματος ή υλικού.

Για τους παραπάνω λόγους καλούνται οι υποψήφιοι οι οποίοι τυχόν δεν συμμορφώνονται με τη συμφωνία που οι συνδυασμοί τους έχουν συνάψει με την Ένωση Δήμων να προχωρήσουν σε αφαίρεση τυχόν παράνομων κατασκευασμάτων στα δημοτικά όρια του Δήμου Σωτήρας. Σε αντίθετη περίπτωση, το προσωπικό του Δήμου Σωτήρας δύναται να προχωρήσει σε αφαίρεση των κατασκευασμάτων/πινακίδων/πανό χωρίς περαιτέρω ειδοποίηση. Επισημαίνεται ότι βάσει της συμφωνίας τη γενική εποπτεία για την τήρηση της συμφωνίας έχουν οι οικείοι Δήμοι οι οποίοι δικαούνται να προβαίνουν σε αναγκαίες ενέργειες για συμμόρφωση με τους όρους και να χρεώνουν τα κόμματα με τα έξοδα.