• Home
  • Information
  • News & Announcements
  • Ανανεωμένο το 43ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού® Σωτήρας

Ανανεωμένο το 43ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού® Σωτήρας

Thursday, 19 September 2019, 19:17

Ο Δήμος Σωτήρας διοργανώνει και φέτος σε συνεργασία με την Συνεργατική Εταιρεία Διάθεσης Γεωργικών Προϊόντων Σωτήρας το 43ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού® με στόχο την ανάδειξη του παραδοσιακού προϊόντος της Σωτήρας το οποίο έχει από το 2016 έχει ενταχθεί και επίσημα στα αναγνωρισμένα με Πιστοποιητικό Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) προϊόντα της χώρας μας.

Νέες συνταγές με κολοκάσι

Πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ τα οποία διοργανώνονται στο νησί μας, ενώ φέτος το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει αλλά και να δοκιμάσει με δωρεάν γευσιγνωσία τόσο τις παραδοσιακές όσο και περισσότερες από δέκα εναλλακτικές και νέες συνταγές με κολοκάσι τις οποίες δημιούργησαν ειδικά για το φεστιβάλ επαγγελματίες σεφ. Μεταξύ άλλων το κοινό θα μπορεί να δοκιμάσει καναπεδάκι καππαμά, σαλάτα κολοκάσι με κινόα, και κράνμπερι και πικάντικο ντιπ κολοκασιού με λάδι τρούφας.

Χρήστος Νικολόπουλος, Πίτσα Παπαδοπούλου, Στέλιος Διονυσίου, Ασπασία Στρατηγού

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα αναλάβουν μερικοί από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής, ο Χρήστος Νικολόπουλος, η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Στέλιος Διονυσίου και η Ασπασία Στρατηγού με τη συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στο Δημοτικό Γήπεδο Σωτήρας. Η είσοδος ανέρχεται στα €5 για άτομα άνω των 12 ετών, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει δωρεάν παραδοσιακές και νέες συνταγές με κολοκάσι.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Ναυτιλίας Νατάσας Πηλείδου.

Χρυσός Χορηγός είναι ο Όμιλος Giovani.

Στην ανάδειξη και προώθηση του κολοκασιού στοχεύει ο Δήμος Σωτήρας

Μέσω του Φεστιβάλ ο Δήμος Σωτήρας στοχεύει στην περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του προϊόντος αλλά και προώθησή του στο εξωτερικό. Ήδη από το 2016, όταν και ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση των Προϊόντων Κολοκάσι Σωτήρας (Π.Ο.Π.) και Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας (Π.Ο.Π.) ο Δήμος σε συνεργασία με τους παραγωγούς της Συνεργατικής Εταιρείας Διάθεσης Γεωργικών Προϊόντων Σωτήρας (ΣΕΔΙΓΕΠ) έχει προχωρήσει σε σημαντικές εκστρατείες προώθησης στο εξωτερικό, ενώ έχουν υπογραφεί συμφωνίες με μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών για εξαγωγή και διάθεση του προϊόντος στο εξωτερικό.

Σημαντικές διακρίσεις και πιστοποιήσεις

Το 2016 τα προϊόντα Κολοκάσι Σωτήρας (Π.Ο.Π.) και Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας (Π.Ο.Π.) έχουν ανακηρυχθεί ως "Καλύτερο Γεωργικό Προϊόν" κατά τα Βραβεία "Γαστρονόμος" ενώ έχει απονεμηθεί ο τίτλος "Προϊόν της Χρονιάς" κατά τα Time Out Eating Awards 2017. 

Τον Αύγουστο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην κατοχύρωση του Κολοκασιού-Σωτήρας/Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας στο μητρώο ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων, ενώ το 2017 ολοκληρώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η κατοχύρωση της επωνυμίας "Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού®" στον Δήμο Σωτήρας.

2000 τόνοι ετησίως 

Σύμφωνα με διάφορες ιστορικές πηγές σημειώνεται πως το κολοκάσι σερβιρίστηκε σε δείπνο για τον εορτασμό του γάμου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια το 1191 μ.Χ. ενώ καλλιεργήθηκε στην Κύπρο πέντε αιώνες πριν από την καλλιέργεια πατάτας. Τα καλύτερης ποιότητας κυπριακά κολοκάσια παράγονταν στη Λάπηθο και στην Πάφο. Σημαντικές όμως καλλιεργήσιμες εκτάσεις με κολοκάσι υπήρχαν στον Άγιο Ανδρόνικο Καρπασίας και στο Συριανοχώρι μέχρι και το 1974. 

Σήμερα, το Κολοκάσι καλλιεργείται κυρίως στην επαρχία Αμμοχώστου, και ιδιαίτερα στη Σωτήρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την Απογραφή της Γεωργίας, η συνολική καλλιέργεια για το έτος 2012 στην Κύπρο ήταν 748 δεκαριά και 168 παραγωγοί, από τους οποίους τα 660 δεκαριά και οι 126 παραγωγοί προέρχονται από την επαρχία Αμμοχώστου, εκ των οποίων σχεδόν όλοι ανήκουν στην ομάδα κολοκασοπαραγωγών της Σωτήρος. Η Σωτήρα με πιο απλά λόγια παράγει σήμερα περισσότερους από 2000 τόνους κολοκάσι ετησίως ενώ το 85% της καλλιέργειας του στην Κύπρο προέρχεται από τη Σωτήρα και την ευρύτερη περιοχή.

Αξιοσημείωτο για τη βιολογική αξία του κολοκασιού είναι ότι το κολοκάσι δε ψεκάζεται, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα λαχανικά, αποτελώντας έτσι αμιγώς βιολογικό λαχανικό. Στη Σωτήρα οι κολοκασοπαραγωγοί αποκαλούν το κολοκάσι ως "κουκουμά" και αυτό επειδή το προϊόν παρουσιάζει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Μπορεί να παραμείνει στο χώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθεί και να μαζευτεί όποτε το θελήσει ο παραγωγός. 

Από το 1978 η Σωτήρα διοργανώνει το Φεστιβάλ Κολοκασιού, το οποίο αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ της Κύπρου, ενώ από το 2014 διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια η "Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού Σωτήρας" που εντάσσεται στα πλαίσια προώθησης του προϊόντος από τον Δήμο και την Οργάνωση παραγωγών Σωτήρας.

Η διατροφική του αξία

Η διατροφική του αξία θεωρείται τροφή υγιεινή, πολύ θρεπτική και θωρακίζει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κολοκάσι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α και C, και επίσης περιέχει φυτικές ίνες και αμινοξέα. Έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή προκαλεί μικρότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου αίματος, γεγονός που το καθιστά αυτόματα ως τροφή που βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη. 

Η κατανάλωσή του, όμως, πρέπει να γίνεται προσεκτικά γιατί τα φύλλα και οι βολβοί του φυτού περιέχουν οξαλικό ασβέστιο, μια ουσία η οποία συμβάλλει στη δημιουργία πετρών στα νεφρά. Με σωστό μαγείρεμα, όμως, η εν λόγω ουσία εξουδετερώνεται και αν θέλετε να είστε απόλυτα σίγουροι για την ασφαλή του κατανάλωση, η παραμονή των βολβών στο νερό για μια νύχτα πριν το μαγείρεμα είναι μια πολύ καλή λύση. 

Χρήσεις και μαγείρεμα 

To κολοκάσι έχει και καλλωπιστική χρήση λόγω της μορφής των μεγάλων φύλλων του. Το άμυλό του είναι εύπεπτο και χρησιμοποιείται συχνά και για βρεφικές τροφές. Ευδοκιμεί σε αφθονία στην Κύπρο και χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κυπριακή κουζίνα. Τρώγεται συνήθως ψητό, βραστό ή γιαχνί και ταιριάζει πολύ με χοιρινό ή βοδινό κρέας αλλά και με ψάρια. Μαγειρεύεται ως κυρίως πιάτο αλλά και μόνο του ως συνοδευτικό. Καλό θα είναι να αποφύγετε το πλύσιμο του πριν το μαγειρέψετε, γιατί μετά στο ψήσιμο κολλάει και λιώνει. Αν όμως πρέπει οπωσδήποτε να πλυθεί, στεγνώστε το καλά με μια πετσέτα.