• Home
  • Information
  • News & Announcements
  • Με επιτυχία το 7ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ Δήμου Σωτήρας

Με επιτυχία το 7ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ Δήμου Σωτήρας

Thursday, 05 July 2018, 15:02

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη το 7ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ Δήμου Σωτήρας, ένα φεστιβλα που έχει ως επίκεντρο την ανάδειξη του παραδοσιακού στοιχείου του τόπου μας, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της κυπριακής λαογραφίας.

 

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο των δύο ναών της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και διοργανώθηκε από την Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Σωτήρας.

 

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν οι δύο σπουδαίες παραδοσιακές ερμηνεύτριες από Ελλάδα και Κύπρο, Αρετή Κετιμέ και Βασιλική Χατζηαδάμου, ενώ συμμετείχαν, επίσης, και λαϊκοί ποιητές με ερωτικά δίστιχα και τσιαττίσματα.

 

Στον χώρο της εκδήλωσης λειτούργησαν και περίπτερα με παραδοσιακά επαγγέλματα καθώς και περίπτερα με διάφορα κυπριακά εδέσματα από τα οργανωμένα σύνολα και πολιτιστικά σύνολα της επαρχίας Αμμοχώστου.

 

Συμμετείχαν, επίσης, και τα χορευτικά συγκροτήματα, Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών των Κατηχητικών Συνάξεων Σωτήρας, ο Δημοτικός Χορευτικός Όμιλος Σωτήρας καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιοπετριού “Η Παράδοση”.

 

Το Φεστιβάλ τελούσε υπό την αιγίδα του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου.

 

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, τέτοιες εκδηλώσεις όπου παρουσιάζεται η παράδοσή μας, η κουλτούρα μας, τα ήθη και έθιμά μας, η ιστορία μας είναι ο,τι καλύτερο για τις επόμενες γενιές, αναφέροντας παράλληλα πως αν πραγματικά έχουμε ριζώσει σε αυτό τον τόπο, είναι για αυτά τα έθιμα, για αυτή την ιστορία, αυτή την κουλτούρα.

 

Ο Δήμαρχος Σωτήρας, Γεώργιος Τάκκας ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ότι ο Δήμος της Σωτήρας απέδειξε πως αποτελεί παράδειγμα χρηστής διοίκησης και νοικοκυρεμένης διακυβέρνησης, με ένα μικρό και ευέλικτο μοντέλο δημοτικής αρχής, που στοχεύει στην αύξηση των εσόδων του και στη μείωση των αλόγιστων σπαταλών του. Κατ’ αυτό τον τρόπο μέλημά του Δήμου, όπως είπε, από την αρχή ήταν η αξιοποίηση των φυσικών ομορφιών και του παραλιακού μετώπου ούτως ώστε να επιτευχθεί εξυγίανση στα οικονομικά και αύξηση των εισοδημάτων για την προώθηση νέων έργων.

 

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Δημάρχου Σωτήρας Γεωργίου Τάκκα

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στο 7ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ του Δήμου Σωτήρας. Ένα φεστιβάλ το οποίο για 7η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται για να κρατήσει ζωντανές τις αξίες και τα ιδανικά του παραδοσιακού μας πολιτισμού, για να διατηρήσει τα στοιχεία τα οποία λειτούργησαν ως συνεκτικοί δεσμοί και απάγκιο στις δυσκολίες που πέρασε το έθνος και ο λαός μας.

 

Η αποψινή εκδήλωση αποτελεί έναν ύμνο στη λαϊκή μας κληρονομιά, μία ωδή στη λαογραφία και μία ευκαιρία ανάδειξης των εκφάνσεων του κυπριακού βίου για να θυμόμαστε οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

 

Εκδηλώσεις όπως η αποψινή είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διατήρηση των συνεκτικών δεσμών του τόπου μας που μας καθιστούν λαό που αντέχει και υπομένει στις δοκιμασίες, που έχουμε περάσει στα τόσα χρόνια της κυπριακής ιστορίας, και παρέχοντάς μας εφόδια αναντικατάστατα και πολύτιμα, όπως ο πολιτισμός και η εθνική μας ταυτότητα για να ξεπεράσουμε τις οικονομικές και τις εθνικές μας δυσκολίες.

 

Με γνώμονα τα σημαντικά στοιχεία του πολιτισμού αλλά και τις απαιτήσεις της τοπικής μας κοινωνίας, ο Δήμος Σωτήρας εργάζεται μεθοδικά με μόνο στόχο την ανάπτυξη. Τη βιώσιμη ανάπτυξη που θα επέλθει μέσα από έργα που θα προσφέρουν την πρόοδο και την ευημερία στον Δήμο μας. Έργα όπως η ριζική ανακαίνιση του Δημοτικού Σταδίου αλλά και η -αναγκαία μεν αχρείαστη δε- ανέγερση του νέου κοιμητηρίου είναι έργα τα οποία υλοποιήσαμε.

 

Επίσης σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η ανέγερση του Κέντρου Κοινωνικών Παροχών, ενός κέντρου που θα προσφέρει απασχόληση στη νεολαία μας αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ο νότιος παρακαμπτήριος που συνδέει τη Σωτήρα με το Παραλίμνι.

 

Παράλληλα, σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι ενδελεχείς μελέτες για την ανάπλαση και διαμόρφωση τόσο του πυρήνα, της πλατείας, δηλαδή, της Σωτήρας, όσο και ολόκληρου του παραλιακού μετώπου το οποίο θα συνδέει με πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο τη μαρίνα Αγίας Νάπας με τον ποταμό Λιοπετρίου σε μία ενιαία ανάπτυξη.

 

Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη του 2015 καθώς και όλες οι δεσμεύσεις που έχουν υλοποιηθεί προς όφελος της Σωτήρας αποτελούν σημαντική και αναγκαία αρωγή εν μέσω οικονομικής ύφεσης.

 

Παρ’ όλα αυτά ο Δήμος της Σωτήρας απέδειξε πως αποτελεί παράδειγμα χρηστής διοίκησης και νοικοκυρεμένης διακυβέρνησης, με ένα μικρό και ευέλικτο μοντέλο δημοτικής αρχής, που στοχεύει στην αύξηση των εσόδων του και στη μείωση των αλόγιστων σπαταλών του. Κατ’ αυτό τον τρόπο μέλημά μας από την αρχή ήταν να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις φυσικές μας ομορφιές και το παραλιακό μας μέτωπο ούτως ώστε να προσφέρουμε εξυγίανση στα οικονομικά μας και αύξηση των εισοδημάτων για την προώθηση νέων έργων. Με αυτή την στρατηγική κατά νου, προγραμματίζουμε μία ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη για το παραλιακό μας μέτωπο με το μοναδικής αξίας δημοτικό εστιατόριο στην Αγία Θέκλα το οποίο μπορεί να καταστεί ως σημείο αναφοράς, και τις ήδη αδειοδοτημένες παραλίες που από μόνες τους αποτελούν παράδειγμα της δικαίωσης του αγώνα για αξιοποίηση της φυσικής μας ομορφιάς.

 

Επίσης, τον Σεπτέμβριο τρία σημαντικά οδικά έργα έρχονται να προστεθούν, όπως είναι η έναρξη των εργασιών για τον δρόμο Σωτήρας-Δερύνειας, τον δρόμο Σωτήρας-Παραλιμνίου με πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο καθώς και τον δρόμο παρά το Β’ Δημοτικό Σωτήρας.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Απόψε έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου, έναν άνθρωπο-φίλο της Σωτήρας ο οποίος μας έκανε την τιμή να θέσει το Φεστιβάλ υπό την αιγίδα του. Ένας άνθρωπος ο οποίος διεξάγει καθημερινά τον δικό του αγώνα για το εθνικό μας πρόβλημα, την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας αλλά και την ανακούφιση των εγκλωβισμένων μας στα κατεχόμενά μας εδάφη. Φίλε Φώτη σε ευχαριστούμε που για άλλη μια φορά μας τιμάς με την παρουσία σου.

 

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω αλλά και να συγχαρώ τα Οργανωμένα Σύνολα του Δήμου μας, τα οποία εργάζονται άοκνα και συνεργάζονται στενά με την τοπική μας αρχή με ένα στόχο ο οποίος είναι απόψε ιερός, αφού όλες οι εισπράξεις θα διατεθούν για στήριξη των ταμείων της Εκκλησίας, των Κατηχητικών Συνάξεων και των Οργανωμένων Συνόλων της Σωτήρας.

 

Συγχαίρω θερμά και το εργατικό και υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου μας, οι οποίοι εργάστηκαν για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, τους χορηγούς μας, το μουσικό σχήμα της Βασιλικής Χατζηαδάμου με την Αρετή Κετιμέ, τους λαϊκούς μας ποιητές, καθώς και όλους όσοι βρίσκονται απόψε εδώ για να τιμήσουν με την παρουσία τους άλλη μία εκδήλωση του Δήμου της Σωτήρας.

 

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή διασκέδαση.

 

 

Γραφείο Τύπου

Photos

Videos